Ahad, Januari 24, 2010

Buah Naga

Poko Naga yang aku tanan 3 tahun lepas dah berhasil. Rasanya semua orang maklum tentang pokok naga. Ini gambar yang sempat aku ambil semasa perkembangan buahnya hingga sebelum lenyap di dalam perutSebenarnya buah naga ni banyak jenis. Ada putih, merah dan kunig.

8 ulasan:

 1. salam YB,

  Ayah suka buahnya.Dah pun tanam dan dapat hasilnya.Cuma 3 perdu.Kerana tak memberi hasil yang lumayan,ayah dah cabutkan.Tanam cili padi pula.

  Boleh ayah ambil gambarnya ?

  Wassalam.

  BalasPadam
 2. Salam ayahanda

  Memang sukar jaga pokok ni. Saya ada 2 perdu jer. Pokok ni spesis kektus. Kena tanan tengah panas. Sumber saya dengar agensi pertanian belum menjumpai cara mengatasi masalah penyakit pokok ni. Itu sebab banyak pengusaha bertukar ke lain tanaman.

  Gambar tu kalau berkenan ayahanda boleh lah ambik. Ambik guna digital kamera biasa jer.

  Wassalam.

  BalasPadam
 3. Kat Kuala Pilah banyak ladangya tapi jual tepi jalan mahal mak datok!

  UPM ada juga buat kajian tak tahu sejauh mana hasilnya.

  BalasPadam
 4. Dan,

  Dulu dekat kg aku ada ladang ni. Selain jual buah dia dapat pulangan lumayan drpd jualan benihnya. Sekarang semuanya dah tak da. Penyakit. Dah tanam serai.

  BalasPadam
 5. bila makan terlampau banyak..air kecing boleh bertukar kaler kan?

  BalasPadam
 6. tidak semestinya. Ada org kata kalau air kencing mengikut color makanan bermakna ada masalah pada buah pinggag sebab buah pinggang gagal menapis.

  BalasPadam
 7. kali pertama makan buah naga ni ketika bersarapan pagi disabuah hotel diho chi minh city vietnam tahun 2006 yg lalu.memang sedap!

  BalasPadam
 8. Salam Tanpa Nama,

  Jauhnya baru jumpa buah naga. Sekarang dah banyak di negara kita, tetapi ada masalah menghantui penanamnya

  BalasPadam