Rabu, Februari 10, 2010

Lembu Ancam Pemandu

OOOppppsss lembu, dengan selamba sekumpulan lembu melintas jalan tanpa menoleh ke kiri dan ke kanan. Nasib baik siang, kalau malam memang malang akan terjadi. Kalau tak malang pada pemandu, sekurang kurangnya kenderaan akan rosak juga. Bukan sedikit yang mengalami kecederaan akibat melanggar lembu atau kerbau di atas jalan. Yang mati pun ada. Persoalannya siapa yang sepatutnya dipersalahkan? Lembu, tuan lembu, pemandu, atau pihak penguasa tempatan.

Sampai sekarang ancaman binatang peliharaan terhadap pemandu kenderaan masih belum ada penghujungnya. Aku pernah melanggar sekumpulan lembu yang lepak diatas jalan. Kejadian berlaku di Bandar Baru Bangi (BBB) tahun 90 an. Kalau kata langgar lembu di BBB sekarang semua orang tak percaya. Nak tengok lembu pun susah inikan pula nak jumpa taik lembu. Ketika itu waktu malam dan lepas waktu hujan. Selepas mengambil selekoh tiba tiba pandangan aku gelap, rupa rupanya pancaran lampu kereta tenggelam di badan badan lembu yang kebanyakannya keturunan afrika dan sawo matang. Sepantas kilat kaki menekan brek. Namun kereta tak mahu berhenti malah terus menggelongsor di atas jalan disebabkan jalan licin. Apa lagi, kereta terus mencium lembu lembu tersebut dengan rakusnya.

Aku tidak pasti berapa ekor yang kena disondol. Yang aku pasti tidak kurang 4 ekor berdasarkan kerosakan pada kenderaan. Seekor kena sebelah kanan menyebabkan cermin sisi kanan patah. Seekor kena sebelah kiri menyebabkan cermin sisi kiri patah. Seokor terpelanting ke atas dan jatuh betul betul di atas bonet depan menyebabkan kerosakan teruk. Yang aku tak boleh lupa seekor daripadanya melambung ke atas bumbung dan jatuh di sebelah pintu belakang sebelah kiri. Bumbung dan pintu tersebut kemek. Aku menggerakkan kereta dan berhenti jauh daripada tempat kejadian. Manalah tahu tetiba geng dia nak balas dendam marah dan sondol aku pulak. Kereta masih boleh dipandu sebab radiator tak pecah. Walaupun lampu dah tak menyala aku teruskan perjalanan sebab rumah dah tak jauh.

Sesampai di rumah kereta dah bau lembu. Aku pula ngeri mengingatkan lembu yang melambung ke atas bumbung. Kalau melambung ke arah cermin dan masuk kedalam kereta dan menghimpap aku....rasanya lama dah hijrahnya. Arwah sepupu aku mati kena langgar ketika melintas jalan. Ia melambung kedalam kereta dan jatuh atas pangkuan pemandu tersebut.

Marilah kita beralah di jalan raya jikalau melihat sebarang binatang ada di tepi jalan. Nak tunggu undang undang mengawal perkara ini aku rasa sukar. Sebabnya sekiranya lembu lembu itu ditangkap maka mana ada lokap nak kurung lembu lembu itu. Kalau ada kandangpun siapa nak bagi makan, nak cuci taik lembu, nak jadi bidan kalau lembu tu nak beranak. Semua perkara tersebut perlu diambil pertimbangan sebelum tibanya hari perbicaraan. Kebiasaannya tuan lembu tidak mengaku lembu yang ditangkap tersebut lembu beliau. Dia pun celik mahkamah jugak. Caranya kalau nak siasat, cari tuan dia kata kita dah langgar lembu dia dan nak bayar ganti rugi. Tentu dia mengaku. Lepas tu repot pada polis.

Kita pun tahu walupun lembu tu ada otak tapi dia tak boleh fikir. Fungsinya cuma fikir nak cari makan saja. Cuma kita letak harapan pada tuan lembu tu aja supaya dia fikir keselamatan orang ketika memelihara lembu. Kalau dia juga fikir cuma nak cari makan tanpa fikir masalah orang maka otak dia tu sama taraf dengan otak lembu. Kita tak boleh buat apa apa cuma boleh korbankan dan akikahkan jer dia macam lembu tu.

2 ulasan:

  1. teringat arwah sepupu suami yg meninggal di hempap kuda.krn kuda itu terkejut dgn lampu kereta di waktu malam.alfatihah utk arwah

    BalasPadam
  2. semoga rohnya ditempatkan bersama orang orang beriman. Alfatihah.

    BalasPadam