Khamis, September 23, 2010

Masjid Al Rusdiah, Kampung Jelutong Taiping

 
 Masjid terletak di laluan Padang Rengas - Taiping. Berhampiran simpang ke Cangkat Ibol. Persekitaran masjid tidaklah berapa luas. Mungkin tidak perlu luas sangat sebab aku lihat kawasan disini banyak masjid. Selang beberapa kilometer sahaja sudah ada masjid lain.
 
Sesuatu yang unik pada masjid ini ialah arah kiblatnya tidak selari dengan binaan masjid. Oleh itu saf dalam masjid ini menyenget kekanan pada kedudukan 60 darjah. Seperti kebanyakan rumah kita, amat susah mendapat kedudukan rumah bersudut tepat dengan arah kiblat. Sepatutnya saf tegak lurus pada kedudukan 90 darjah. Kebiasaan kiblat akan ditentukan terlebih dahulu supaya binaannya mengunjur selari dengan kiblat.
 Tentang kebersihan dan kemasan memang aku puji masjid ini. Tidak seperti sesetengah masjid, tandasnya seperti tandas awam. Jika ada kesempatan lain aku akan singgah ke sini lagi. Bolehlah bertanya arah apakah yang berlaku kepada arah masjid ini. Adakah arah kiblatnya di sedari silap sejak awal pembinaan ataupun selapas binana,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan