Jumaat, November 09, 2012

Menipisnya Ketuanan Melayu

Survival bangsa dalam sesebuah negara terletak pada kekuatan politik bangsa itu. Melihat kepada suasana politik sekarang sesiapa sahaja akur akan katuanan orang melayu semakin menipis. Bukan semua boleh menerima kenyataan ini walaupun hakikatnya jelas di mata masing masing. Kewibawaan pemimpin melayu kini terutamanya yang memegang tampuk pemerintahan sering dipertikaikan. Amanahnya, kesetiaannya, keikhlasannya, kewarakannya dan macam macam lagi agak tidak memuaskan berbanding pemimpin terdahulu. Justru aku sebagai melayu juga kini mula barasa panik memikirkan apa akan jadi kepada ketuanan melayu 10 tahun lagi atau 20 tahun lagi atau 50 tahun lagi atau semasa lahirnya cicit aku nanti. Siapakah pemimpin yang akan memimpin mereka.

Memikirkan kebarangkalian pupusnya akan kuasa kepimpinan melayu telah membawa pemikiran aku kepada sumber kuasa petrolium dalam bumi. Manusia telah sedar bahawa mereka tidak boleh lagi bergantung kepada kuasa petrolium dan gas yang ada kini sebab stok sumber ini semakin berkurang. Bagi mengatasi fenomena ini maka usaha usaha telah dilakukan bagi mencari kuasa lain sebagai alternatif kepada kuasa petrolium. Maka berpancak silatlah org kejuruteraan memerah otak berfikir. Timbullah berbagai perkataan antaranya " Renewable Energy", Tenaga Solar, Wind Turbine, Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu" seperti di sini dan macam macam. Tetapi apa pula kena mengena dengan kepimpinan melayu?

Patutlah orang melayu sekarang banyak parti. Sebab mereka telah nampak akan kepupusan kuasa melayu itu jika berdiam diri seperti mereka nampak akan kepupusannya kuasa daripada petrolium. Mereka mencari kuasa dari sumber semula jadi yang mengikut fitrah alam yang tidak mungkin pupus hingga kiamat. Maka sebab itu juga ramai melayu kembali kepada fitrah politik  iaitu mencari parti yang pemimpinnya berwibawa dan berkhidmat tiada lain hanya untuk Allah.

Kita boleh menipu orang tetapi kita tidak boleh menipu kata hati kita. Apapun sangkaan manusia, Allah lebih mengetahui segalanya.

2 ulasan:

  1. Betul detik hati kita org lain tak tahu tapi Allah tahu.

    Melihat petikan kata-kata Al-marhun Ust. Fadhil Nor itu memang cantik sekali. Susah nak dapat pejuang agama sepertinya sekarang.

    BalasPadam
  2. Salam kakzakie,

    Ia salah seorang pemimpin yg boleh dicontohi oleh pemimpin sekarang.

    BalasPadam