Khamis, Julai 07, 2011

Kita Bersih Dia Bersin

BERSIH sudah bersetuju membatalkan perarakan ke Istana namun akan melaksanakan perhimpunan di stadium. Jika melihat rentetan peritiwa lama memang ada sebab mengapa Bersih perlu ditubuhkan. Apapun tuduhan maupun prsangka yang dilontarkan ke Bersih adalah sekadar mencipta bayangang buruk dan kotor demi menutup pralaku buruk dan kotor mereka sebelum ini yang menjadi duri dan nanah dalam hati pencinta adil dan bersih pilihanraya.

Bersih yang berjanji akan mengawal dan memastikan perhimpunan yang akan dilaksanakan berjalan dengan aman dan selamat tanpa sebarang kejadian buruk, tetap dinafikan haknya malah dijanjikan habuan sengsara. Manakala sebelah pihak lagi yang telah melihatkan sikap pertentangannya terhadap Bersih malah membayangkan akan menghalang dan mungkin akan mencetuskan sesuatu yang buruk tidak pula ditegur maupun disentuh oleh pihak berkuasa. Dalam situasi penyokong penyokong Bersih ditahan dan didakwa walaupun perhimpunan belum diadakan tetapi mereka bebas bersuara dan merancang provokasi.

Sebenarnya akupun tak kisah kalau Bersih membatalkan perhimpunannya.  Sebabnya:

Supaya pak menteri kurang bercakap dan lebih menumpukan bagaimana nak kawal harga barang melambung tinggi.

Supaya kaum bijak pandai yang menyokong kerajaan tidak menonjolkan kebodohan mereka lagi dalam membuat ulasan tentang perhimpunan Bersih.

Supaya anggota bawahan polis senang dapat cuti.

Supaya duit rakyat tidak dibazirkan membuat iklan TV bodoh anti Bersih.

Supaya khutbah jumaat esok tidak lagi berkisar tentang perhimpunan haram.
 dan banyak supaya lagi.............

Tiada ulasan:

Catat Ulasan