Khamis, Februari 13, 2014

Masjid Ridzwaniah Baling

Kawan bertanya, anak kau dapat sekolah mana. Aku jawab dapat MRSM dekat luar negara. Dengan terkejut dia bertanya, samada MRSM ada cawangan di luar negara. Aku jawab tiada. Dia kelihatan bertambah pening." Tadi kau kata anak kau dapat MRSM dekat luar negara" Aku jawab memang betul, anak aku dapat MRSM Pengkalan Hulu. Kan Pengkalan Hulu dah dekat dengan Thailand. 
 10 Feb lepas hari pendaftaran pelajar tingkatan 4 di semua MRSM. Selepas ucapan Pengetua, PKHEM pula memberikan ucapan. Aku amat tersentuh dan terpanggil untuk melihat kembali satu perkara yang disentuh oleh PKHEM tersebut. Katanya lebih kurang begini,"Kami di sini mengutamakan perkara solat. Sekiranya masalah solat para pelajar selesai maka kami percaya lain lain masalah juga akan turut selesai". Sekiranya pembentukan sahsiah pelajar dibentuk beracukan kepada agama maka agamalah bentuk peribadi yang dilahirkan.  MRSM tempat ramai pemimpin dibentuk maka di sinilah bermulanya bagaimana corak keperibadian pemimpin masa hadapan yang kita bina.
 Selesai proses pendaftaran kami menuju ke Baling. Selain Pengkalan Hulu, pekan Baling merupakan pekan tempat orang ramai membeli belah dan berurusan. Pekannya lebih besar tetapi terletak 15KM daripada Pengkalan Hulu. Aku singgah di Masjid ini untuk menyempurnakan solat zuhur.
 Aku sempat merakamkan sedikit gambar kenangan tentang masjid ini.
 
 
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan