Selasa, Februari 18, 2014

Masjid Muktafi Billah Shah Ladang, Kuala Terengganu

Kunjungan aku ke Terengganu kali ini memberi kesempatan untuk aku singgah di masjid ini yang di kenali Masjid Ladang. Persinggahan kami ketika azan maghrib dikumandangkan menyebabkan aku merakamkan gambar secara gopoh. Jadi gambar agak kurang jelas.
Masjid ini terletak tidak berapa jauh dari hotel tempat kami menginap. Saiz masjid ini agak besar juga. Seperti saiz masjid negeri di setengah setengah negeri.
Ajk masjid mengambil initiatif menampal doa doa sekitar ruang wuduk untuk peringatan kepada para jemaah.Terdapat juga kaunter jualan buku.

Countdown menunjukkan masa sebelum solat fardhu dimulakan. Ini amat penting agar para jemaah dapat menjangka samada mereka empat untuk mendirikan solat kobliah atau tidak.
pada malam tersebut sepatutnya ada kuliah agama yang disampaikan oleh Datuk Hassan Din. Walau bagaimanapun beliau tidak dapat hadir. Ruang masa tersebut digunakan oleh ajk masjid menayangkan video ceramah beliau.
Kreativiti mengurus adalah penting agar masa tidak dipersiakan begitu saja. Cuma ajk yang ikhlas berkhidmat sahaja yang berusaha mencari apa sahaja untuk keperluan para jemaah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan