Khamis, Mac 24, 2011

Perang Sana Perang Sini

 
Beberapa minggu kebelakangan ini kita amat rimas memikirkan konflik berdarah di tanah tanah arab yang kebanyakan nya seagama dengan kita. Bermula di Tunisia, Mesir, Yaman dan Libya perang antara seagama dan sebangsa seolah menjadi aktiviti harian mereka. Jumlah kematian di mana orang islam membunuh orang islam sendiri seakan tidak dapat dibendung. Hingga kini Libya masih kucar kacir. Perang saudara kini telah bertambah hangat dengan campurtangan tentera bersekutu.

Dalam kita asyik memikirkan perang di negara yang bergolak itu, tiba tiba perang di negara kita juga menghadapi situasi sama. Keadaannya lebih dasyat lagi kerana perang ini tidak disedari secara lahiriah. Minggu lepas aku ke Taiping dan aku melihat satu kejadian perang di tepi jalan yang dilakukan oleh sekelompok manusia durjana. Melalui internet juga aku tahu berlaku perang sama di Melaka dan mungkin berlaku di merata rata tempat juga. Ramai menjerit jerit, terpekik pekik menuntut supaya musuh mereka menyerah, bukan menyerahkan diri tetapi menyerahkan DNA. Macam macam batalion berpadu tenaga bagi menggambarkan kekuatan mereka, tetapi masih gagal menyerlahkan kebenaran mereka.

Jika di negara arab itu mereka berperang menggunakan senjata api tetapi negara ku ini berperang menggunakan poster dan air liur sahaja. Kalau di sana ramai lawan ramai, tetapi dinegaraku ini lain pula ceritanya, ramai lawan seorang. Pihak yang seorang itu pula tidak mempunyai medan yang betul untuk menyerang. Lebih dasyat lagi ia tidak mempunyai peluru yang cukup. Walaupun demikian kejayaan sudah mula terpancar dan berpihak kepadanya kecuali si Amoi itu muncul membantu mereka dengan sumpah laknatnya pula. Maka akan bermulalah pula perang dunia ke 3 walaupun perang dunia liwat ke 2 masih belum selesai.

Kalau di negara arab sana terasa bau hangit dari bahang letupan senjata tetapi di sini aku telah mula menghidu bau hanyir dari peluru yang digunakan oleh pihak ramai itu. Dahulu kita tak keruan malu, menyampah dan geli untuk mendengar maupun menutur kata kata seks, liwat, zina dan macam macam. Tetapi sekarang, inilah kekuatan yang mereka gunakan untuk menyerang sesiapa saja musuh yang menghalang. Tetapi mesti ingat, ramainya kamu tidak menjanjikan menang ke atas kamu.

"Sesungguhnya orang-orang yang mendatangkan cobaan (fitnah) kepada orang-orang yang mukmin laki-laki dan perempuan Kemudian mereka tidak bertaubat, Maka bagi mereka azab Jahannam dan bagi mereka azab (neraka) yang membakar".(QS Al Buruj [85]:10)

“Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasiq membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan menyesal atas perbuatanmu itu.” (QS. Al-Hujurat[49]:6)

Begitulah  bezanya perang di sana dan peran di sini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan