Jumaat, Julai 30, 2010

Kaya Majlis Ilmu

Amat bertuahnya  kalau kita tinggal dalam kariah yang masjidnya makmur dengan majlis ilmu. Bagi melihat kesepaduan dan kemakmuran sesuatu tempat maka lihatlah masjid atau suraunya. Kalau hidup masjidnya maka hiduplah masyarakatnya. Kalau mati masjid atau suraunya maka matilah sistem kehidupan masyarakat itu. Ianya melambangkan semada sesuatu tempat tinggal itu ada keberkatannya ataupun tidak.

Mari kita lihat Jadual Pengajian Masjid Kampung Expo di atas. Perihal masjid ini (lihat di sini) pernah dimuatkan sebelum ini. Paling kurang satu hari mesti ada satu kuliah agama. Masyaallah, hebat sungguh usaha yang diambil oleh mereka dalam menimba ilmu Allah. Inilah yang sepatutnya dicontohi oleh mana mana masjid dalam menyediakan santapan jiwa buat ahli kariah.

Bayangkan kalau kita boleh memanfaatkan 75% daripada jumlah majlis ilmu tersebut secara konsisten, ianya laksana universiti yang berada di tempat tinggal kita mendidik masyarakat secara langsung.

Marilah kita menjadi orang yang berilmu kerana Allah memerintahkan para hambaNya agar menuntut ilmu Sesungguhnya Allah memuji orang orang yang berilmu. Sesungguhnya beruntunglah orang yang berilmu kerana ilmu itu adalah warisan daripada para Nabi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan