Selasa, Disember 22, 2009

Sukarnya Menjadi Tetamu Allah

Tibanya cuti sekolah, berkeping keping jemputan drpd sanak saudara dan sahabat taulan menjemput sebagai tetamunya. Samada majlis perkahwinan, pertunangan, berkhatan maupun kenduri tahlil. Akan banyak jemputan akan tertolak lantaran kesuntukan masa atau tenaga.
Tetapi ada satu jemputan yg tersemat di hati setiap muslim agar ia terpilih menjadi tetamu istimewa iaitu Tetamu Allah. Duit bukanlah syarat utama malah keredhaan daripadaNya lebih utama. Kalau sudah ada keredhaan Allah utk menjadi tetamuNya, insyallah, Allah akan lorongkan utk itu. Kadangkala ada duit tapi masa pula tak sesuai. Bila ada duit, masa sesuai, kesihatan pula tidak mengizinkan. Bila kesihatan dah afiat, visa pulak tak dapat.
Alhamdulillah, subuh tadi dimasjid ustad Salim maklumkan visa telah diperolehi. Walaupun tarikh yg dirancang asalnya 16 dec, berganjak ke 19 dec, bertukar lagi ke 18 dec dan akhirnya 25 dec adalah tarikh aku akan berangkat menunaikan umrah. Walaupun ada rasa sedikit kekesalan akan tempoh yg menjadi singkat sekitar 10 hari shj, namun aku bersyukur kehadrat Allah kerana aku masih berkesempatan utk menjadi tetamuNya dikesempatan yg singkat ini. Ya Allah , aku tahu sukarnya menjadi tetamu Mu, namun aku telah berusaha, maka kau selamatkanlah perjalanan aku dan orang orang yg bersamaku untuk sampai ke Baitullah untuk mendapatkan umrah mabrur. Kau berkatilah perjalanan kami. Amiinn

Tiada ulasan:

Catat Ulasan